Nye sjukhuschefen optimistisk

Vårdköerna borta om ett par år

5:18 min

Den nye sjukhuschefen på Gotland, Anders Sylvan, tror på en "kö-fri" gotländsk vård. Om ett par år tror han att vårdköerna på är bortarbetade. En orsak är den så kallade "kö-miljarden" - regeringens styrmedel för att korta vårdköer.

Regeringen skärper kraven för vården i landet att få del av nästa års "kö-miljard". I stället för 90 dagar blir det nu 60 dagars gräns att erbjuda vård för att bonuspengarna från kömiljarden skall betalas ut.

Patienterna måste alltså ännu snabbare än nu få bedömning eller behandling för att det skall betalas ut pengar från kömiljarden.

Men trots det skärpta läget är nye sjukhuschefen Anders Sylvan optimistisk och tror att det går att korta köerna på Gotland - och få del av pengarna.

Inom två månader skall patienter hanteras för att det skall bli utbetalning från kömiljarden. Köerna måste alltså kortas från 90 dagar till 60 dagar. Ingen omöjlighet alls, resonerar Anders Sylvan.

Han tror att "omställningen" - att kapa ikapp en hel månad under pågående verksamhet, kommer att ta ungefär ett år.

För patienten gäller fortfarande vårdgarantin, att vården har tre månader på sig att erbjuda den behövda behandlingen, men då faller det inte ut några bonuspengar.

Om det skall bli aktuellt med utbetalningar från kö-miljarden måste vården vara rappare - alltså fixa bedömning eller behandling inom 60 dagar.

Socialminister Göran Hägglund (KD) talar om "en köfri" vård  och det tror också nye sjukhuschefen Anders Sylvan på.

Reporter: katarina.hedstrom@sr.se