Allvarlig vattenförorening hotar Nisseviken

Vattnet i ån som rinner genom Hablingbo och Alva på Gotland, är mer förorenat än man först trodde. Prover visar att det är stora mängder E-koli bakterier i vattnet och fortfarande är det ett mysterium hur vattnet har förorenats.

Det var i början av förra veckan som det kom in anmälningar om förorenat vatten i ån, efter att ett 30-tal döda fiskar hittats i ån.

Miljö- och hälsoskyddsinspektör Urban Åslund har tagit prover som visar att vattnet på vissa ställen innehåller 16 000
e-kolibakterier. För att bli godkänt som dricksvatten får det vara 2 e-kolibakterier. Redan ett par hundra är för mycket även om det handlar om vatten i en å, säger Åslund.

Han har vandrat längs med ån ända från Alva till Hablingbo för att försöka hitta vad som kan ha hänt. 
Men ännu har myndigheterna inte hittat något som kan ha förorsakat föroreningen.

E-kolibakterien härstammar från tarmen på människor eller varmblodiga djur och måste alltså komma från antingen avlopp eller gödsel.

Just nu står vattnet still i ån. Men om det skulle komma ett kraftigt regn så åker vattnet ut i Nisseviken, som är en badplats.
Förmodligen upplöses då bakterierna relativt snabbt och blandas med havsvattnet. Men det är inte bra att få den här typen av bakterie i badvatten mitt i badsäsongen.

Om inte det blir regn så försvinner bakterierna så småningom av sig själva. 
Men det finns risk att det förorenade vattnet då tränger ner i grundvattnet och förorenar dricksvattenbrunnar i närheten, säger Urban Åslund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".