Vikariebrist oroar personal på Visby lasarett

Bristen på sommarvikarier på Visby lasarett gör att medicinkliniken nu måste minska antalet akutvårdplatser. Det kan i sin tur leda till att patienter tvingas skickas hem tidigare samtidigt som arbetsbördan för personalen blir allt mer ohållbar.

Problemet att få tag i vikarier är i år svårare än tidigare. 
En förklaring är att sjukvårdspersonal på fastlandet som tidigare kunde ta tjänstledigt under sommaren från sina ordinarie jobb, inte längre får ledigt för att vikariera på Gotland.
Ett annat dilemma är att majoriteten av de som söker vikariat helst vill arbeta deltid och att det dessutom är svårt och dyrt att få sommarbostad.
Men det som också bekymrar är att det inte längre är lika attraktivt att arbeta på Gotland. Besparingar och stressigare jobb avskräcker. Tidigare kunde Visby lasarett locka vikarier med sin goda arbetsmiljö, men så är det inte längre, säger Thomas Künze som är chef för medicinkliniken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista