Marie Hammarlund har ingen utbildning för sitt jobb. Foto: Karin Persson/SR Gotland
ÄLDREBOENDET ÅKERMANSKA

Långtidsarbetslösa driver dagverksamhet

För ett år sen las dagcentralen och terapin vid äldreboendet Åkermanska i Visby ner och två anställda fick sluta. Men i praktiken har verksamheten aldrig varit nedlagd, utan drivits vidare av långtidsarbetslösa, fas 3-sysselsatta.

Många av dem har ingen utbildning eller erfarenhet av att arbeta med äldre och dementa. Ändå får de, helt på egen hand, ha hand om de gamla och sysselsätta dem. Ofta utför de också fas3-sysselsättningen mot sin vilja, vilket skapar oro och utsatthet även bland de äldre.

Region Gotland får betalt för att de långtidssysselsatta placeras ut på olika arbetsplatser, men det tar inget ansvar för att de får handledare eller stöd på arbetsplatserna.

I dag är det nära 190 personer på Gotland som står på arbetsförmedlingens sluthållplats, fas 3. De har alla, varit arbetslösa i många år, gått kurser, haft praktik, men inte lyckats få någon anställning.

De blir då utplacerade på arbetsplatser utan lön, utan pensionsrätt och utan semester. Däremot får arbetsgivaren, i det här fallet socialförvaltningen i Region Gotland 5 000 kronor i månaden, för var och en som ges sysselsättning.

Reporter karin.persson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista