Rektor sågar högskolegranskning

0:52 min

Högskolan på Gotland hamnar sist i Riksrevisionens granskning av effektiviteten vid landets universitet och högskolor.  Men granskningen ifrågasätt av högskolans rektor Jörgen Tholin.

Enligt Riksrevisionen används pengarna bäst och effektivast  på gamla anrika lärosäten som universiteten i Lund och Uppsala, medan yngre högskolor som dem i Karlstad, Växjö och alltså här på Gotland skulle kunna använda sin resurser mer effektivt, menar Riksrevisionen.

Generellt ses lärosäten som har mycket distansutbildning och många fristående kurser som spänner över många olika ämnesområden, som mindre effektiva.

Men Jörgen Tholin, rektor för högskolan på Gotland. säger att han har svårt att ta kritiken på allvar. Ingen vet riktigt hur statistiken den bygger på ser ut och hur man fått sifforna säger Tholin som hävdar att alla lärosätena i landet är kritiska mot jämförelsen.

Christian Andersson vid Riksrevisionen anser dock att metoden vilar på en vetenskaplig grund och används internationellt för att undersöka resurseffektiviteten.

Reporter: anna.jutehammar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista