"För många detaljregler"

Synskadad kritiserar färdtjänstregler

"Reglerna allt för detaljerade"
2:09 min

Dagens regler för färdtjänsten fungerar dåligt. Som kund känner man sig ofta omyndigförklarad, säger Fredrik Ahlkvist i Roma, synskadad sedan många år och helt beroende av färdtjänst för att kunna leva ett normalt liv.

Fredrik Ahlkvist har varit tvungen att använda färdtjänst sedan 70-talet - då var det annorlunda, men fick ett antal biljetter och sedan var det bara att ringa taxi och ta sig dit man skulle.

Men sedan dess har de ekonomiska kraven hårdnat och regelverket är detaljerat - t ex sägs det att inga stopp får göras på resan, t ex för att köpa en ask tabletter på en pressbyråkiosk. Fredrik Ahlkvist tycker det är märkligt eftersom färdtjänsten är ju till för att personer med funktionshinder ska kunna ta sig runt som alla andra och den som tar sig runt för egen maskin kan ju ofta uträtta nåt småärende på väg till och från jobbet t ex.

Annat som retar upp honom är t ex andra detaljregler som om vilka man får ta med sig i bilen - egna barn går bra t ex men inte andras, ska man ha bagage med sig får man bara ha en väska eller motsvarande i varje hand.

Fredrik Ahlkvist som själv är gammal vänsterpolitiker har nu vissa förhoppningar om att den nya majoriteten ska se över regelverket - fast hittills har intresset varit svagt från politikerna, tycker han.

Tekniska nämndens nygamla ordförande, socialdemokraten Tommy Gardell säger till Radio Gotland att han tagit del av kritiken och räknar med att man ska undersöka om reglerna behöver ändras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".