Fas 3-jobb inom idrotten

Arbetslösa får jobba utan lön

0:48 min

Utplaceringen av långtidsarbetslösa i så kallade fas 3-jobb har fått kritik från många som känner sig både utnyttjade och kränkta. Gotlands Idrottsförbund har placerat 34 personer i olika föreningar på ön där de får sköta sånt som de ideella krafterna inte hinner med.

Fas 3 är det sista alternativet för långtidsarbetslösa. De innebär att de blir utplacerade på arbetsplatser utan lön, utan pensionsrätt och utan semester. Arbetsgivaren får omkring 5 000 kronor i månaden för varje person som ges sysselsättning.

Patrik Oskarsson som är kanslichef vid Gotlands idrottsförbund tycker att man måste gilla läget, eftersom det är ett politiskt beslut att införa fas 3-jobben. Men han tycker att de som väljer att delta borde får lite mer i ersättning jämfört med om de inte gör nåt alls.

Visby tennisklubb tar emot en person i fas 3-jobb. Samtidigt har tennisklubbens bolag som sköter driften av rackethallen sagt upp vaktmästare för att klara ekonomin. Klubbens ordförande Henrik Johansson är även ordförande för rackethallen och han säger att det inte är någon risk att de varslade ersätts med fas 3-jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista