Många kryss på gotländska EU-kandidater

Den preliminära sammanräkningen av personröster i Europaparlamentsvalet visar att det gått bättre för alla gotländska kandidater jämfört med den plats de hade på valsedlarna. De gotländska kandidaterna är ändå långt från en plats i Europaparlamentet.


Det krävs att fem procent av ett partis väljare kryssar en person för att denne ska komma högst på valsedeln.

Bäst av gotlänningarna tycks det ha gått för centerpartisten Per-Olof Jacobsson. Av centerväljarnas personkryss har han fått 204 stycken. Det är 0,7 procent av centerkryssen och gör att P-O Jacobsson stiger från sin tjugofjärde plats på valsedeln till en nionde.

Fast flest antal personröster har socialdemokraternas Margaretha Carlström Nilsson fått, 679 kryss eller 0,5 procent och går därmed till en tjugoförsta plats från plats 23. Partikamraten Janica Sörestedt fick 254 röster, 0,2 procent och en tjugosjunde plats (från plats 35).

Moderaternas Lena Celion fick 405 kryss och och steg med sina 0,47 procent från artonde till trettonde plats. Folkpartisten Mats Byström fanns på plats 38 på valsedeln men steg med sina 63 kryss (0,11 procent) till tjugosjätte plats.

Vänsterpartiets Lasse Siggelin fick enligt de preliminära resultaten 203 personröster eller 0,28 procent och steg med det till plats femton från den tjugotredje han hade på valsedeln.

Det här är alltså resultatet av den preliminära sammanräkningen. Först på onsdagen står det helt klart hur kryssen hamnar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista