1 av 9
Förberedelseklassen blir större och större för varje år som går. Foto: Eleonor Svensson/SR Gotland
2 av 9
Shukri Hassan kommer från Somalia och hennes klasskompis Bi Pairiron har flyttat hit från Thailand.
3 av 9
Ewa Kolmodin Weijmar lär barnen svenska ord genom att spela memory. Foto: Eleonor Svensson/SR Gotland
4 av 9
Habib Bani Shoraka är modersmålslärare i bland annat persiska och han kommer till lektionen och hjälper elever från Iran.
5 av 9
Samet Bozkurt älskar att åka skidor och gör det varje rast.
6 av 9
Samet Bozkurt får hjälp av läraren Marie Åsheim Jacobsson. Foto: Eleonor Svensson/SR Gotland
7 av 9
Hamza och Hassan Munir.
8 av 9
Hamza Munir kommer från Pakistan och går nu på Gråboskolan i Visby.
9 av 9
Marie Åsheim Jacobsson hjälper iranska Nika som går i förberedelseklass. Foto: Eleonor Svensson/SR Gotland
Lärare: "Stora fördelar för barnen"

Fler nyanlända invandrarbarn i skolan

1:35 min

För sex år sedan startade Gotlands första förberedelseklass för skolbarn. Och i takt med att invandringen till ön har ökat, har också klassen växt.

Förberedelseklassen startade med tre elever för sex år sedan och i dag finns det två klasser där det sammanlagt går drygt tjugo elever.

— Det kom två nya för bara en vecka sedan. Man vet aldrig, plötsligt ringer de från flyktingmottagningen och säger "nu kommer det tre nya", säger Marie Åsheim Jacobsson, som tillsammans med Ewa Kolmodin Weijmar är klassens lärare.

I Gråboskolans förberedelseklass går i dag fjorton elever från länder som Iran, Pakistan, Afghanistan, Thailand och Somalia. På Solbergaskolan finns det också en klass för elever i åldern 13 till 16 år.
Efterhand som det kommer nya elever till klasserna lämnar också de tidigare eleverna. Efter cirka ett läsår har barnen oftast lärt sig så pass bra svenska att de kan börja i en vanlig klass. Men under tiden som de går i förberedelseklassen har de även några lektioner tillsammans med sina jämnåriga kamrater i andra klasser.

Enligt läraren Marie Åsheim Jacobsson finns det stora fördelar för barnen att först få komma till en förberedelseklass:
— Det är förståelsen, att allt som man gör förstår man. Och förstår man inte på direkten så förstår man nästa dag när man får hjälp av sin modersmålslärare. Och det är ju nästan en mänsklig rättighet att förstå vad folk säger till en, avslutar Marie Åsheim Jacobsson.

Modersmålslärarna besöker klassen flera dagar i veckan och hjälper inte bara till med språkundervisning utan även att hjälpa lärarna att förstå seder och liknande i barnens hemländer och även kontakt med föräldrarna.

Reporter: Eleonor.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista