1 av 2
Visby flygplats har ingen personal i beredskap för att öppna vid akuta flygningar på nätter. Foto: Eleonor Svensson/SR Gotland
2 av 2
Rolf Forsman, Annika Nyberg och Eija Suhonen på Visby flygplats. Foto: Catarina Gustafsson/SR Gotland

Beredskap för nattflyg saknas i Visby

2:11 min

Liv och hälsa sätts i fara när sjukvården inte har tillgång till Visby flygplats nattetid. Det handlar om akutflygningar då ambulanshelikoptern inte kan landa vid lasarettet.

Under det senaste året har flygplatspersonalen fått rycka ut vid ett flertal tillfällen för att öppna flygplatsen trots att ingen av dem har beredskap.

Men i Gällivare i höstas dog ett nyfött barn som inte fick vård i tid för att  flygplatsen kunde inte öppnas. Samma sak kan hända här på Gotland eftersom inte heller Visby flygplats har någon beredskap nattetid sen 2007.

Bara under julhelgen så tog Visbys flygplatschef Annika Nyberg emot samtal vid tre tillfällen då man bad henne öppna flygplatsen, och att hon lyckades få tag i personal var bara ren tur.

Denna gång gick det bra, flygplatsen kunde öppna trots att ingen har beredskap. Inga krav ställs på flygplatspersonalen att svara telefonen, skippa vinet på festen, eller vara tillgängliga om flygplatsen skulle behövas för en livsavgörande ambulansflygning.

Region Gotlands ambulanshelikoptertjänst kan inte alltid användas vid akuta sjuktransporter. Till exempel när vädret är hårt eller när minuterna är dyra som vid en organdonation, och då behövs Visby flygplats. Under 2010 användes flygplatsen nattetid av sjöräddningen 13 gånger, SOS helikoptern 29 gånger och ambulansflyget 4 gånger.

Och Annika Nyberg är kritiskt till att ingen tar ansvar för den förhållandevis låga kostnaden som skulle försäkra en beredskap på flygplatsen nattetid.

Reporter: catarina.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista