Vindkraftverk vid Bro på Gotland. Flygfoto: Gunnar Britse
Ornitologiska föreningen

Vill sätta stopp för nya vindkraftverk

Gotlands Ornitologiska förening vill inte att det sätts upp tio vindkraftverk på Mästermyr, i Sproge och Silte. Föreningen överklagar därför länsstyrelsens beslut att ge tillstånd till verken, till Miljödomstolen.

Det är Vattenfall som vill sätta upp de tio verken, men ornitologiska föreningen tycker inte att Vattenfall tillräckligt klart tagit hänsyn till naturen och fåglar i sin ansökan, och därför borde de inte ha fått tillståndet, skriver föreningen i sitt överklagande.

Om verken trots allt får sättas upp, vill ornitologiska föreningen att det först ska göras en minst sexårig studie av fågellivet i myren, varav tre år utan att verken är på plats.

Blir det vindkraft på Mästermyr ska verken stängas under känsliga fågelperioder och minsta avståndet till hotade arter, som till exempel örnar ska vara minst tre kilometer.

På Näsudden har minst tio örnar dödats av verken och antalet häckade fågel är där lägre än innan vindrkaftsverken sattes upp, enligt Gotlands Ornitologiska förening.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista