Själsö strand. Flygfoto: Gunnar Britse
Länsstyrelsen

Strandskyddsregler ska ses över

2:00 min

Länsstyrelsen på Gotland har ännu inte beslutat om man ska dra tillbaka den åtalsanmälan man gjort för brott mot miljöbalken, mot ett par som byggt hus på Fårö nära stranden.

Region Gotland hävdar att det inte behövs någon dispens från strandskyddslagen, eftersom det handlar om mark som omfattas av en så kallad avstyckningsplan, vilket är att jämföra med en detaljplan.

Och på mark som omfattas av detaljplan behövert man inte söka dispens för att bygga, enligt ett 17 år gammalt beslut från länsstyrelsen.

Länsstyrelsens ledning har  beslutat se över de gamla reglerna, eftersom man tvärt emot kommunen anser att avstyckningsplaner inte innebär att markägare är befriade från kravet på dispens.

Hur mycket strandnära mark som omfattas av avstyckningsplaner på Gotland är oklart, men enligt länsstyrelsens naturvårdschef Karin Fager kan det handla om ett 30-tal tomter.

Det är bland annat vid Själsö och Brissund som det finns sådan mark, och där det alltså i framtiden blir nödvändigt att söka dispens från strandskyddslagen om man vill bygga.

Reporter: karin.brindt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista