Cypernfartyg misstänks för rammning

Det var sannolikt det Cypernregistrerade fartyget Vladimir med ukrainsk besättning som förra månaden rammade en lettisk fiskebåt utanför Ölands södra udde. Båten gick snabbt under och samtliga sex ombord drunknade.

Olyckan inträffade på morgonen den 10 maj då fiskebåten Astrida från Liepaja låg förankrad på internationellt vatten för att dra upp sina nät.

Det stod tidigt klart att båten troligen hade rammats av ett större fartyg. Två lastfartyg, däribland Vladimir på väg till S:t Petersburg, passerade området vid tidpunkten för olyckan.

En bottenundersökning av Vladimir efter ankomsten till den ryska hamnstaden gav ingenting. Men en ny bottenundersökning av fartyget med hjälp av dykare från amerikanska kustbevakningen i Baltimore på USA:s östkust pekar mot att de skyldiga till haveriet bör sökas på det ukrainsk-cypriotiska fartyget.

-Det fanns fullt av skrapmärken och färgavlagringar på Vladimirs skrov. Men framför allt fann dykarna att fartyget saknade fyra av sina offeranoder. En offeranod hittades på haveriplatsen sydost om Öland, säger den lettiska sjöfartsmyndighetens utredare Stanislav Cakss till TT.

En offeranod är en anordning, i det här fallet cirka 80 centimeter lång, som motverkar galvaniska strömmar mellan olika metaller, till exempel mellan skrov och propeller.

Några åtgärder har ännu inte vidtagits mot besättningen och befälhavaren på Vladimir. Besättningen kommer från Odessa vid Svarta havet.

-Olyckan utreds nu av åklagare i Riga och Liepaja, säger Stanislav Cakss.

Sjöförklaringen ska omsider hållas enligt internationell lag, förmodligen i domstol på Cypern.

-Utredningen är lite komplicerad eftersom haveristen och de sex fiskarna var lettiska, det påkörande fartyget cypriotiskt och besättningen ukrainsk, säger Stanislav Cakss.

Omedelbart efter haveriet biträdde svensk och estnisk polis samt svenska Kustbevakningen letterna men de svenska myndigheterna är nu helt bortkopplade från olyckan.

Det uppger TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista