1 av 3
2 av 3
Almedalsbiblioteket i Visby. Foto: Frida Fernqvist/SR Gotland
3 av 3
Kerstin Simberg, bibliotekschef i Visby.Foto: Frida Fernqvist/SR Gotland
Almedalsbiblioteket drar ner

Boklånare får mindre hjälp

1:57 min

Almedalsbiblioteket i Visby har tvingats dra ner på personalen, på grund av minskad budget. Två och en halv tjänst har försvunnit. Istället finansieras upp emot 40 procent av personalen via bidrag.

Almedalsbiblioteket har tjugotre kommunalt anställda, av dem har nio personer någon form av bidragsanställning. Två av dem är fas 3-placerade, vilket innebär att Arbetsförmedlingen betalar 5 000 kronor i månaden för dem.

Men de bidragsanställda är inte tänkta att ersätta den ordinarie personalen, utan de har uppgifter som inte kräver att de till exempel måste kunna svara på frågor från besökare.

Bibliotekschefen Kerstin Simberg ser en fara med att man börjar ersätta utbildad arbetskraft med annan personal och från fackligt håll önskar man att personalen på biblioteket skulle vara bibliotekarier.

På söndagarna är biblioteket helt utan ordinarie personal, då är det högskolestudenter som jobbar, vilket innebär en betydligt lägre service.

Reporter: frida.fernqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista