1 av 3
Cigaretter och snus. Foto: Jan Collsiöö/Scanpix
2 av 3
Mona Wahlgren började använda metoden mot rökning redan på 90-talet. Foto: Jonas Neuman/SR Gotland
3 av 3
Folkhälsochef Lisa Stark. Foto: Jonas Neuman/SR Gotland
Folkhälsosatsning

Stor besparing med motiverande samtal

1:13 min

Om rökning och andra osunda vanor minskade med bara två procent, skulle den gotländska vården kunna spara 30 miljoner kronor. Med metoden Motiverande samtal ska gotlänningarna uppmuntras att leva ett mer hälsosamt liv genom att äta sunt, röra på sig, dricka måttligt - och inte röka eller snusa.

Samtal för ökad hälsa är en metod som ökar inom både vård och omsorg. Det handlar om något som kallas motiverande samtal och det går ut på att patienten tillsammans med vårdpersonal i dialog ska komma fram till hur de kan ändra på sitt liv för att må bättre.

Motiverande samtal har länge använts inom rökavvänjning med gott resultat, och används även inom kriminalvården. Nu används samtal på många håll inom vård, omsorg, socialtjänst och även Försäkringskassan.

Målet är att minska sjukdomar som beror på livsstilen - till exempel högt blodtryck, hjärtproblem, övervikt och diabetes. Framöver ska vården ska satsa mer på förebyggande hälsovård, en halv miljon har redan öronmärkts just för detta - men det kommer att göras ännu större satningar.

De motiverande samtalen är nu så vanliga att Socialstyrelsen tagit fram riktlinjer för hur metoden ska användas. Det finns ett förslag ute på remiss som ska beslutas om under våren.

Och det kan löna sig. Om de ohälsosamma levnadsvanorna som dagligt rökande, stillsittande fritid, onyttig mat och för hög alkoholkonsumtion minskade med bara två procent så skulle Region Gotland spara 30 miljoner kronor om året på minskade vårdkostnader.

Dessutom skulle sjukskrivningarna minska och de som väljer en mer hälsosam livsstil mår bättre. Det som kostar mest är rökningen, medan alkoholen inte skapar så stora direkta kostnader just för vården. Däremot skapar alkoholen andra problem och kostnader för till exempel socialtjänsten.

Reporter: jonas.neuman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista