Visby flygplats. Foto: Eleonor Svensson/SR Gotland
Näringsdepartementet utreder

Lösning på nattlig flygberedskap dröjer

5:21 min

Redan 2008 uppmärksammade regeringen problemet att det saknas garantier att Visby flygplats öppnar för akuta ambulansflygningar, men hittills har inget hänt.

Tidigare i veckan rapporterade Radio Gotland att ingen har ansvar för jourberedskapen nattetid på Visby flygplats. Det finns alltså inga garantier att flygplatsen öppnar för akuta ambulansflygningar då ingen i personalen har beredskap.

I mars 2009 lämnade Transportstyrelsen över ett förslag till regeringen på ett system som ska skapa tillgänglighet till flygplatser, tider då de normalt inte är öppna.

I dag finns inget självklart svar på hur flygplatserna, på ett smidigt och säkert sätt, ska kunna användas för räddningshelikoptrar, luftburna sjuktransporter, och andra räddningsinsatser.

Visby flygplats läge mitt i Östersjön gjorde att den då pekades ut som en av de flygplatser som enligt Transportstyrelsen bör ha nattlig beredskap, dels för att försäkra sig om att gotlänningar snabbt får specialvård när sjukhusets ambulanshelikopter inte kan användas.

Reporter: catarina.gustafsson@sr.se

Enar Lundgren som är departementssekreterare på Näringsdepartementet säger till Radio Gotland att en orsak till att det dröjt med ett system som ska skapa tillgänglighet till flygplatser, tider då de normalt inte är öppna är att det handlat om knepiga frågor som måste lösas. Bland annat att först peka ut vilka flygplatser som ska omfattas av systemet. om det ska lagstiftas eller lösas med avtal och hur stor ersättningen till flygplatserna ska vara.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista