Godkänd återvinningsstation i Visby. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland
Bara Stånga får halvt godkänt

Återvinningsstationer stoppas

Placeringen av de nya återvinningsstationerna fick underkänt, när byggnadsnämndens arbetsutskott träffades på onsdagen.

De nya återvinningsstationerna behövs nu när Region Gotland slutat med grindhämtningen eftersom FTI inte vill betala för det.

Men de flesta ställen får blankt nej. I Fårösund strider det mot detaljplanen. Samma sak gäller återvinningsstationen de ville ha tillstånd för på parkeringen vid Östercentrum i Visby.

I Lärbro, Tingstäde och på Skarphäll i Visby är den mark de vill använda enligt detaljplanen parkmark, och därför anser byggnadsnämndens arbetsutskott att de är olämpliga val av platser.

Marken i Burgsvik där FTI vill ställa en återvinningsstation är i och för sig inte planerad för annat, men arbetsutskottet tycker ändå det är olämpligt att placera stationen just där vid en våtmark i det öppna hedlandskapet strax söder om Burgsvik.

Så nu får FTI se sig om efter nya platser för återvinningssationerna.

Det är bara i Stånga som byggnadsnämnden arbetsutskott kan tänka sig att förpacknings- och tidningsindustrin, FTI, får placera en återvinningsstation, fast inte på den plats som de föreslagit - eftersom det är en lekplats. Men där finns andra tänkbara placeringar på samma fastighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista