Rösträkningslokalen hos länsstyrelsen. Foto: Catarina Gustafsson/SR Gotland
Valprövningsnämnden

Överklagat kommunval godkänt

Utgången av valet till kommunfullmäktige i Gotlands kommun vid valet 2010 är giltigt, har Valprövningsnämnden beslutat.

Det var en kommuninnevånare som överklagade valet med hänvisning till att Länsstyrelsens inte skulle ha haft valräkningslokalen under full uppsikt vid ett tillfälle under kontrollräkningen av röstsedlarna.

Valprövningsnämnden konstaterar att länsstyrelsen under kortare perioder lämnat valmaterialet obevakat. Valprövningsnämnden har inte funnit något som tyder på att valmaterialet skulle ha manipulerats eller att utgången av valet påverkats när det gäller fördelningen av mandat. Valprövningsnämnden avslår därför överklagandet

Länsstyrelsen såg allvarligt på det inträffade och tillsatte själva, direkt efter valet, en extern utredare. Utredaren fram till att länsstyrelsen "inte kunde undgå kritik" när det gällde bemanningen.

Vi tar till oss kritiken och kommer nu att säkerställa att rutinerna förändras för att undvika att en liknande situation uppstår vid framtida val säger länsrådet Anders Granat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista