Drake över Visby domkyrka. Bild: Erika Sandström
Högskolan på Gotland

Forskar om medeltid i dataspelens värld

1:34 min

I ett nytt forskningsprojekt på Högskolan på Gotland skall forskare studera vilket utrymme medeltiden har i dataspelens värld. Det rör sig om forskning som anses ligga i framkant även internationellt.

Hedda Gunneng är prefekt för institutionen för humaniora och samhällsvetenskap och hon säger att det är en mycket speciell studie.

Det rör sig om ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt som fått 1,5 miljon ur högskolans forskningsanslag för 2011.

I tre år skall fyra olika forskare komplettera varandra på längden och tvären. Det är forskare inom konstvetenskap, historia, folkloristik och så Hedda Gunnengs spcialitet - latinistik.

Var och en skall de syna vad det i dataspel finns för medeltida komponenter. Kläder, hus, medeltida tankar om gott och ont och det lär dyka upp drakar.

Det är spelet Dragon Age och dess användare som står i fokus. Och Hedda Gunneng säger att forskarna skall intervjua många av dem som gett sig in i det spelets värld.

Reporter: katarina.hedstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista