Regionstyrelsen

Meddelarfrihet även för privatanställda

"Finns en möjlighet att meddela felaktigheter"
1:28 min

Regionstyrelsen har beslutat att när man köper in tjänster från privata företag, så ska dom anställda omfattas av samma meddelarfrihet som dom kommunalt anställda.

Det här är ett gammalt krav från Socialdemorkaterna, enligt regionrådet Åke Svensson.

Hitttills har det varit så inom dom flesta förvaltningar inom Gotland att när man lagt ut verksamhet på privat entreprenad så har det blivit andra villkor för dom anställda så att dom inte längre har samma rätt att tala med journalister, till exempel om det är nåt inom verksamheten dom tycker är fel.

Men nu har alltså den rödgröna politiska majoriteten i Region Gotland drivit igenom att det ska bli ett krav när man köper tjänster utifrån.

Men den borgerliga minoriteten motsatte sig det och röstade emot förslaget, men förlorade med rösterna 7-8. Moderaten Lena Celion säger att hon tycker visst att det är bra med meddelarfrihet inom den offentliga sektorn, men att det är osäkert vad Regionstyrelsens beslut idag egentligen har för rättslig tyngd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".