Folkhögskolan satsar

Många nya sommarkurser

Gotlands folkhögskola - alltså både i Hemse och Fårösund - siktar på att locka nya sommarelever med flera nya sommarkurser. Dans, smyckestillverkning och folkmusik är exempel på nya kurssatsningar.

En jazzkurs under ledning av Sara Riedel, för personer som vill utveckla sina kunskaper inom jazz-improvisation och en lindy-hop-kurs - alltså jitterbugg-kurs - det är ett par av nyheterna på folkhögskolan i Fårösund i sommar.

Gotlandskännaren Calle Brobäck skall också locka nya sommarelever till norra Gotland med nya kursen "Gotlands medeltid - uppgång och fall". En kurs med föreläsningar och exkursioner kring öns medeltid med kursfinal på medeltidsveckans invigning.

På Gotlands folkhögskola i Hemse har också sommarprogrammet en hel del nya kurser - och nya FÖRSÖK att dra igång kurser som tidigare inte lockat.

När de i Hemse startade kursen "Gotland på MC" - för tjejer blev det inga sökanden. I år satsar Hemse på en ny motorcykelkurs, men då för karlar också. Gotlands natur och kultur skall upplevas från motorcykelsadeln, samtidigt som kursen innehåller repetition av Mc-kunskaper i teori och praktik.

Den som vill komplettera sin sommargarderob med egendesignade kläder har också en ny kurs i sommar i Hemse att söka till. Kursen "Designa , rita och sy dina kläder" är ett nytt drag i Hemse, där ju annars vävning varit paradkursgren i den textila genren. Vävkursen är tillbaka i sommar, efter att ha haft få sökanden tidigare.

"Folkan" i Hemse är ju känd för sin folkmusiklinje, men det har inte tidigare hållits folkmusikkurser sommartid.

I år tänker folkhögskolan att det nya musikhuset måste användas bättre utanför terminstid och klämmer i med tre nya folkmusikkurser; en med gitarrinriktning, traditionell irländsk och svensk folkmusik, en låtkurs för instrumentalister och en viskurs för alla som gillar medeltida ballader och andra äldre visor.

Reporter: katarina.hedstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista