Wenche Nerdrum-Ullman är en av Fåröborna som engagerat sig för prästen som slutat. Foto: Catarina Gustafsson/SR Gotland
Bunge Pastorat

Kyrkan anklagas för att tysta opinion

6:15 min

Namnlistor till stöd för Fåröprästen Agneta Söderdahl har stulits och förstörts. Det påstår företrädare för en aktionsgrupp som agerar för att kyrkan skall utreda arbetsmiljön i Bunge pastorat. Wenche Nerdrum-Ullman är en av dem som nu beskyller kyrkans folk för att ha tystat opinionsyttringen.

Prästen Agneta Söderdahl sade nyligen upp sig på grund av en konflikt i Bunge pastorat.

Aktionsgruppen la ut namlistor för påskrift på Fårö och i Fårösund. På Fårö samlades 150 namn in. Men i butiken i Fårösund har protestlistan försvunnit.

Personen som tog listorna blev igenkänd och är anställd av kyrkan. Och när Wenche Nerdrum-Ullman i aktionsgruppen ringde och frågade efter listorna fick hon svaret att de var sönderrivna, och det beskedet följdes av ett skratt.

När Radio Gotland ringt Bunge pastorat har ingen där velat kommentera de försvunna namnlistorna. Inte heller stiftsprost Richard Wottle vill kommentera fallet det eftersom det rör ett enskilt personalärende. Och han tycker att namninsamlingen är olycklig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista