Vägbanken till Asunden hindrar vattnet från att bytas ut i Vägumeviken, bron är enda platsen vattnet kan komma igenom. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/SR Gotland

Dyrt att förbättra Vägumevikens vatten

Bättre att minska utsläppen
1:49 min

Om vattnet i Vägumeviken utanför Slite ska förbättras så måste det till en ganska omfattande muddring i hela det uppgrundade sundet vid Asunden, och det skulle kosta stora summor. Det konstaterar länsstyrelsen som granskat fallet.

Anledningen till att vattnet i Vägumeviken har försämrats är troligen den 700 meter långa vägbank som militären byggde till Asunden på 70-talet, och som bara har en smal öppning på 20 meter som vattnet kan passera genom.

De metoder som tidigare diskuterats för att förbättra vattenomsättningen går ut på att ta bort vägbanken och kanske bygga en ny form av bro men det skulle alltså inte få särskilt stor effekt.

Samtidigt säger Lars Vallin att vägbanken förmodligen haft positiva effekter på fågellivet på sydvästra delen av Asunden.

Det finns också andra åtgärder som kan förbättra vattenkvalitén, till exempel att se till att utsläppen i Vägumeån minskar. Nu ska länsstyrelsen analysera studien närmare och diskutera vad man ska göra.

Reporter: karin.brindt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".