1 av 3
Osorterat avfall. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland
2 av 3
Klicka för grafik - sortering av matavfall
3 av 3
Har fått hämta mindre avfall. Foto: Anna Jutehammar/SR Gotland
Politiker vill öka skillnader i taxor

Dyrare att slänga allt i samma sophink

Så bra sorterar gotlänningarna soporna
8:16 min

Sveriges Radios lokala kanaler har gemensamt granskat hur sopsorteringen fungerar runt om i landet. På Gotland kan det bli ännu högre taxa för den som väljer att inte sortera sina hushållssopor.

Den första januari 2011 infördes nya och högre sopavgifter på Gotland. Om man har ett hus och sorterar sina sopor i komposterbart och brännbart betalar man i dag 1 600 kronor mindre om året än den som inte sorterar sina sopor. Avgiften per kilo är också 50 öre lägre om man sorterar.

Men enligt miljöpartisten och vice ordföranden i tekniska nämnden Matias Lundström är den skillnaden liten.

Den nya röd/gröna majoriteten vill nu utvärdera det nya sopsorteringssystemet och sen komma med ett förslag till förändringar.

Något som också diskuteras är att tillåta kompostkvarnar så att det kommunala avloppsnätet tar hand om matresterna. Ett annat sätt att minska kommunens kostnader för sophanteringen är också att omförhandla det avtal kommunen har med Ragn Sells som hanterar soporna på ön.

Under 2010 i stort sett halverades den totala mängden hushållsavfall på Gotland. Målet var att gotlänningarna skulle lämna 140 kilo brännbara sopor, men i själva verket lämnades bara 75 kilo. Nästan hälften så mycket som kommunen räknat med. När det gäller komposterbart material lämnades totalt 49 kilo mot planerade 60 kilo, alltså en minskning även där.

Vad det beror på kan renhållningschefen Olle Grundström inte förklara. Fast några tänkbara förklaringar är att fler bränner sina sopor hemma, att fler komposterar sitt hushållsavfall och dessutom finns inte de boende i Visby innerstad med, eftersom de gick över till det nya sopsorteringssystemet först i slutet av förra året.

Renhållningschef Olle Grundström på samhällsbyggnadsförvaltningen tror att vi inom några år inte kommer att kunna lämna blandat hushållsavfall längre utan att alla sopor måste sorteras.

Reporter: karin.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".