Bungemuséet med Bunge kyrka i bakgrunden. Foto: Katarina Hedström/SR Gotland

Bunge pastorat undersöker arbetsmiljön

"De tar det här på största allvar"
1:50 min

Bunge pastorat kommer nu att se över arbetsmiljön i pastoratet, efter begäran av Patrik Ahlmark som är skyddsombud för Kyrkans Akademikerförbund i stiftet.

Han har tidigare krävt en psykosocial undersökning av arbetsmiljön i pastoratet.

I sin begäran om utredning skrev han om hot och kränkande behandling. Och att han ansåg att det var stor risk för att arbetsklimatet blir ännu sämre om inget görs och hotade med att göra en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Men nu har Bunge pastorat svarat att de ska inleda ett sådant arbete och tar det här på största allvar, enligt Ahlmark som nu inte kommer att gå vidare med en anmälan.

Tidigare har ju fåröprästen Agneta Söderdahl sagt upp sig. Och när fåröborna satte upp namnlistor i Fårösund till stöd för henne, förstördes den del av listorna listorna av personal från Svenska Kyrkan, enligt aktionsgruppen bakom namninsamlingen. 

Och det är inte bra tycker Patrik Ahlmark.
- Jag tycker det är mycket olyckligt. Det är ju människor som har ett engagemang som lagt ut listorna, säger Patrik Ahlmark.

Att stiftsprost Rikard Wottle sagt till Radio Gotland att namninsamlingen är olycklig, vill Ahlmark inte kommentera.

Fast själv är han positiv till namninsamlingar - till exempel engagerade han sig själv för att Garda skola skulle byggas upp igen.

Reporter: jonas.neuman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".