1 av 7
Här läcker gotlänningarnas kompostpåsar ut från Ragn Sells anläggning. Foto: Sofia Lindvall / Samhällsbyggnadsförvaltningen Klicka på bilden för att se den i större format.
2 av 7
Här rann det förorenade lakvattnet rakt ner i dagvattenbrunnen hos Ragn Sells. Foto: Sofia Lindvall / Samhällsbyggnadsförvaltningen Klicka på bilden för att se den i större format.
3 av 7
Dike intill Ragn Sells anläggning. Foto: Sofia Lindvall / Samhällsbyggnadsförvaltningen Klicka på bilden för att se den i större format.
4 av 7
Flöde från Ragnsells damm i Roma. Foto: Ulf Smedberg Klicka på bilden för att se den i större format.
5 av 7
Ragnsells anläggning i Roma. Foto: Ulf Smedberg Klicka på bilden för att se den i större format.
6 av 7
Ragnsells damm i Roma. Foto: Ulf Smedberg Klicka på bilden för att se den i större format.
7 av 7
Utsläpp i Roma. Foto: Ulf Smedberg Klicka på bilden för att se den i större format.
Stank av avloppsvatten

Ragn-Sells anklagas för miljöbrott

"Kan motsvara stor del av öns privata avlopp"
2:15 min

Avfallsföretaget Ragn-Sells anläggning i Roma, där gotlänningarnas matrester hamnar för kompostering, får mycket skarp kritik. Det är Gothemåns vattenråd som beskyller Ragn-Sells för allvarligt miljöbrott.

Ulf Smedberg är ordförande för vattenrådet som reagerar på stinkande läckage från Ragnsells verksamhet.

- De som passerat på vägen mellan Roma och Dalhem har märkt att det luktat väldigt illa, säger Smedberg. Han beskriver att det går en liten bäck från området där Ragn-Sells håller till med sin verksamhet, en bäck som ringlar vidare till ett skogsområde och vidare till Dalhemsån som är en utlöpare till Gothemån.

Ulf Smedberg beskriver att vattnet har varit missfärgat och så illaluktande att skogsägaren inte kunnat rida i sin egen skog på grund av stanken av "avloppsvatten".

- Det är ett allvarligt miljöbrott såklart, säger Smedberg.

Ulf Smedberg har dokumenterat det han tycker är ett grovt miljöbrott, fotograferat jäsande muffsiga högar i skogen och den grönfärgade bäcken. Han vände sig först till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen för att påpeka de pågående utsläppen, men lyckades inte väcka något intresse där, säger han.

- Vi kände att det var en väldigt stor ovilja att "ta" i det.

Han satte då länsstyrelsen på spåret och undrade varför de i Gothem vattenråd skall värna miljö och vattendrag om ett företag uppströms kan bete sig så som han beskyller Ragn-Sells för. Det krävdes övertalning för att få länsstyrelsen på fötter, enligt Ulf Smedberg.

- Men vi tycker inte att man har försökt att vidta de åtgärder som är nödvändiga. Som jag ser det är lagringsvolymen på lakvattnet från den hårdgjorda platta de arbetar på för liten, säger Smedberg och gör en drastisk jämförelse.

- Det är ungefär som om en stor djurhållare skulle kunna ha för liten lagringsvolym på gödsel och när den hotar att svämma över då öppnar man en kran och släpper ut för att det inte skall svämma över på markerna runt omkring. Det är ungefär så de gjort däruppe, jämför Smedberg och gör ett enkelt överslag på de utsläpp han tror skett från Ragn-Sells; att det kan motsvara en stor del av Gotlands privata avlopp om de skulle gå ut orenade.

Reporter katarina.hedstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".