1 av 8
Här läcker gotlänningarnas kompostpåsar ut. Foto: Sofia Lindvall / Samhällsbyggnadsförvaltningen
2 av 8
Dike intill Ragn Sells anläggning. Foto: Sofia Lindvall / Samhällsbyggnadsförvaltningen
3 av 8
Här rann det förorenade lakvattnet rakt ner i dagvattenbrunnen hos Ragn Sells. Foto: Sofia Lindvall / Samhällsbyggnadsförvaltningen
4 av 8
Grönt vatten i Romadike. Foto: Ulf Smedberg
5 av 8
Ragnsells anläggning i Roma. Foto: Ulf Smedberg
6 av 8
Flöde från Ragnsells damm i Roma. Foto: Ulf Smedberg
7 av 8
Ragnsells damm i Roma. Foto: Ulf Smedberg
8 av 8
Utsläpp i Roma. Foto: Ulf Smedberg

Ragn-Sells beklagar utsläppen i Roma

Miljöinspektör: "Det var förfärligt"
2:16 min

Avfallsföretaget Ragn-Sells har släppt ut vatten med hundra gånger för höga halter av näringsämnena fosfor och kväve - smutsigare än avloppsvatten - rakt ut i ett dike intill kompostanläggningen i Roma. Företagets marknadschef beklagar det som hänt.

De otillåtna utsläppen av lakvatten har lett till ett totalstopp för utsläpp från anläggningen. Det var efter en oanmäld inspektion vid Ragn-Sells anläggning i Roma som miljöskyddsinspektören Sofia Lindvall satte stopp för utsläppen.

– Det var förfärligt. Asfaltplattan var hemskt kladdig. Det låg skräp i skogen runt omkring. Det luktade fruktansvärt illa. Och det var fruktansvärt mycket fågel, berättar Lindvall om vad hon såg vid inspektionen.

I månader pågick de otillåtna utsläppen av extremt förorenat lakvatten från Ragn Sells anläggning i Roma. Nu beklagar Ragn Sells marknadsdirektör Johan Börje utsläppen.

– Vi beklagar det som har hänt. Vi har haft intrimningsproblem med anläggningen, säger Johan Börje på Ragn-Sells.

Och att utsläppen kunde pågå så länge beklagar han också, och säger att de borde ha satt stopp för det tidigare.

– Vattnet var svart, bubbligt och illaluktande. Och med höga halter av näringsämnen, säger miljöskyddsinspektör Sofia Lindvall om hur det såg ut vid deras oanmälda inspektion.

Istället för att öppna kranarna och släppa ut smutsvattnet i närmaste dike måste företaget nu med slamsugbil hämta det lakvatten som uppstår vid kompostanläggningen och forsla det till reningsverket i Visby.

Sofia Lindvall säger att inget utsläpp från Ragn-Sells dammar till det intilliggande diket kommer att tillåtas förrän företaget kan visa upp att vattnet är okej.

Redan i maj 2010 skulle egentligen Ragn Sells, efter myndighetspåpekande ha stoppat sina utsläpp till diket, eftersom halterna av närsalter i vattnet var extremt höga. Men ett personalbyte vid anläggningen gjorde att information om den överenskommelsen gick förlorad. Så utsläppen fortsatte månad efter månad, hela sommaren och delar av den regniga hösten. När så Sofia Lindvall kom på sin oanmälda inspektion i slutet av september kunde hon konstatera att hanteringen av gotlänningarnas komposterbara avfall inte var acceptabel.

Tidigare i Gotlandsnytt har Gothemåns vattenråd beskyllt Ragn-Sells för allvarligt miljöbrott.

- De som passerat på vägen mellan Roma och Dalhem har märkt att det luktat väldigt illa, säger Ulf Smedberg är ordförande för vattenrådet. Han beskriver att det går en liten bäck från området där Ragn-Sells håller till med sin verksamhet, en bäck som ringlar vidare till ett skogsområde och vidare till Dalhemsån som är en utlöpare till Gothemån.

Ulf Smedberg beskriver att vattnet har varit missfärgat och så illaluktande att skogsägaren inte kunnat rida i sin egen skog på grund av stanken av "avloppsvatten".

- Det är ett allvarligt miljöbrott såklart, säger Smedberg.

Ulf Smedberg har dokumenterat det han tycker är ett grovt miljöbrott, fotograferat jäsande muffsiga högar i skogen och den grönfärgade bäcken. Han vände sig först till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen för att påpeka de pågående utsläppen, men lyckades inte väcka något intresse där, säger han.

- Vi kände att det var en väldigt stor ovilja att "ta" i det.

Han satte då länsstyrelsen på spåret och undrade varför de i Gothem vattenråd skall värna miljö och vattendrag om ett företag uppströms kan bete sig så som han beskyller Ragn-Sells för. Det krävdes övertalning för att få länsstyrelsen på fötter, enligt Ulf Smedberg.

- Men vi tycker inte att man har försökt att vidta de åtgärder som är nödvändiga. Som jag ser det är lagringsvolymen på lakvattnet från den hårdgjorda platta de arbetar på för liten, säger Smedberg och gör en drastisk jämförelse.

- Det är ungefär som om en stor djurhållare skulle kunna ha för liten lagringsvolym på gödsel och när den hotar att svämma över då öppnar man en kran och släpper ut för att det inte skall svämma över på markerna runt omkring. Det är ungefär så de gjort däruppe, jämför Smedberg och gör ett enkelt överslag på de utsläpp han tror skett från Ragn-Sells; att det kan motsvara en stor del av Gotlands privata avlopp om de skulle gå ut orenade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".