1 av 2
Värphöns. Foto: Scanpix
2 av 2
Länsveterinär Agneta Karlsson-Norström. Foto: Gunnel Wallin/SR Gotland
Risk för smittsam sjukdom

Hönsbesättning drabbad av virus

En hönsbesättning på Gotland har drabbats av allvarligt virus.  Jordbruksverket har tills vidare spärrat av gården i väntan på provsvar från Statens Veterinärmedicinska anstalt (SVA). Men de har ännu inte lyckats fastställa hur smittsamt viruset är , och nu ska flera döda fåglar skickas för analys.

Ägaren upptäckte på söndagen att  hönorna värpte mindre och även ett antal döda höns hittades och anmälde detta omedelbart till länsveterinären. 

Enligt länsveterinären är det inte särskilt många fåglar som dött, men äggproduktionen har minskat kraftigt.

Det första prover visar att hönsen är smittade av samma typ av virus som drabbat bland annat duvor på Gotland.

Provsvar väntas under tisdagen, då vet vi troligtvis hur smittsamt detta virus är, säger Agneta Norström Karlsson, länsveterinär på Gotland.

Om det visar sig vara det mycket smittsamma viruset Newcastlessjuka, så blir nästa steg att upprätta ett skyddsområde på en radie av 3 km runt gården. 

Newcastlesjukan är dock inte farligt för människor.

Smittspårning kommer också att göras i kontaktbesättningar inom ett övervakningsområde som är 10 km runt den smittade besättningen.

Viruset angriper nervsystemet, andningsorgan och tarmen hos fåglarna. Det märks på hönsen genom nedsatt allmäntillstånd, sänkt äggproduktion, ökad dödlighet, hängande vingar, förlamade ben, vridning av nacken, kramper och cirkelgång. Även andningssvårigheter och diarré förekommer.

Smittan sprids framförallt genom direktkontakt med sjuka fåglar eller via symtomlösa virusbärare. Det kan även spridas via föremål som kommit i kontakt med virussmittan, som till exempel redskap, kläder, transportlådor och foder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".