Fler barn på ön lever i fattigdom

Nästan 1 200 barn på Gotland lever i fattigdom, enligt en undersökning av Rädda Barnen som pekar på att barnfattigdomen ökar. Skillnaderna i nivåer av barnfattigdom är stora i landet enligt Rädda Barnen.

Skillnaderna beror bland annat på om barnen lever med med ensamstående eller sammanboende föräldrar, om deras föräldrar är födda i Sverige eller utomlands, eller om de är uppväxta i någon av storstädernas segregerade förorter.

Det är stora olikheter både mellan och inom kommunerna i Sverige.

På Gotland levde 10,7 procent av barnen (1 174) i ekonomiskt utsatta hushåll för ett par år sedan. Med det ligger Gotland på 172 plats i rankingen av Sveriges 290 kommuner.

I Täby där barnfattigdomen är lägst är motsvarande siffra 3,4 % och i Malmö som ligger sist lever 31,1 % av barnen i fattigdom.

Rädda Barnens analys är att Sverige inte tar barnkonventionen på allvar. Organisationen menar att det nu krävs ett nationellt grepp om frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".