Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ragn Sells

Matavfallet tar båten till fastlandet

Publicerat onsdag 2 februari 2011 kl 05.23
"Vi hoppas avbryta så fort vi kan"
5:31 min
Kompostjord. Foto: Elise Amendola/Scanpix

Det samlade gotländska matavfallet skeppas till fastlandet för att förvandlas till jord. Det är en av effekterna av att avfallsföretaget Ragn Sells inte fått sin teknik att fungera för kompostering i Roma.

Det är i sin tur orsaken till de omfattande utsläpp vi berättade om på tisdagen.

Ragn Sells marknadsdirektör Johan Börje säger att de gotländska kompostpåsarna skeppas till Högbytorp i Bro kommun, utanför Stockholm.

- Det är förstås ingen långsiktig lösning, säger han och hoppas att jordtillverkningen i Roma kan komma igång till sommaren.

Johan Börje uppger att Ragn Sells inte tjänar några pengar på att skeppa matavfall - tvärtom.

- Vi har en kostnadsbild för den hanteringen som gör att det inte är sannolikt att vi kan få lönsamhet i den verksamheten. Men det är så vi försöker ta det miljöansvar vi måste ta. Vi kan ju inte bara låta det ligga för då blir det ytterligare problem med vattenreningen.

- Nu tar vi den här kostnaden, fraktar det till Stockholm och gör jord av det där. Vi hoppas avbryta det så snart vi kan och den tidpunkten ligger någonstans våren - sommaren i år, säger Johan Börje.

När de biologiskt nedbrytningsbara gula kompostpåsarna gjorde entré i de gotländska hemmen fick vi veta att våra potatisskal, äppelskruttar och äggskal skulle forslas till Roma och bli till jord vid Ragn Sells anläggning där.

Men så är det alltså inte nu. Den stora "plastkorv", kallad "ag-bag", där matavfall skulle blandas med flis och genomgå förvandlingen till jord har inte gått att ta i bruk på önskvärt sätt. Det är i sin tur förklaringen till att alla kompostpåsar blivit liggande, exponerade för väder och vind, på Ragn Sells anläggning i Roma istället för att stoppas in i en tät "korv" som inte skulle läcka komposterier.

Det som inte skulle hända i jordtillverkningsprocessen var att det skulle bli lakvatten där på förvaringsplattan - men som vi berättat har alltså extremt förorenat vatten med höga halter näringsämnen flödat vidare ifrån diket intill Ragn Sells anläggning vidare mot Dalhemån och Gothemån.

Från renhållningens sida har man slagit sig för bröstet och talat om "toppresultat i Sverige", för 39 procent av allt det insamlade i kompost och brännbart-systemet på ön i fjol blev kompost!

Insamlingen av matavfallet anses alltså gå mycket bra. Gotland ligger bland de bättre i Sverige.

De 39 procenten motsvarar cirka 1 400 ton matavfall som blir jord. Men alltså inte i Roma nu - utan i Bro kommun utanför Stockholm.

Hur tror då Johan Börje på Ragn Sells att det påverkar gotlänningarnas komposteringsvilja och miljöglada "tänk" att potatisskalen åker båt från Gotland?

- Jag hoppas att alla gotlänningar som sätter sig in i frågan inser att det faktiskt är bättre att fortsätta källsortera än att bränna upp det organiska materialet, säger Johan Börje.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".