1 av 2
Bengt Frölich vid anspärrningen till gården i Vänge.Foto Lasse Ahnell SR Gotland
2 av 2
Länsveterinär Agneta Karlsson-Norström. Foto: Gunnel Wallin/SR Gotland
Misstänkta Newcastlesjukan

Bengt Frölich om oron för sina smittade höns

"Det har varit väldigt mycket"
6:35 min

Jordbruksverket har beslutat att alla höns i Bengt Frölichs besättning i Vänge som smittats av virus ska avlivas i slutet av veckan. Alla ägg som finns på gården ska också förstöras. 

Jordbruksverket har också beslutat att för säkerhets skull undersöka en annan hönsbesättning, där det funnits viss personkontakt med den smittade besättningen. Men det finns inga tecken på smitta i den andra hönsbesättningen. 

Länsstyrelsen fick inga provsvar i dag från Jordbruksverket, så ännu kan de inte konstatera om det är Newcastlesjukan som drabbat hönsbesättningen.

Eftersom smittan kan spridas via duvor, är länsstyrelsen intresserad av att få information om det upptäcks fler döda duvor på Gotland.

Länsveterinären Agneta Karlsson Norström bedömer att det finns risk för att smittan sprider sig, eftersom det är relativt tätt mellan hönsbesättningarna på Gotland. En längre intervju med henne sändes i  .

Länsveterinären kommer att gå ut med pressinformation kl 10.00 och 16.00 de närmaste dagarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".