Roma

Kompostgrannar misstror kontroll

"Hästarna stegrade sig"
8:15 min

Grannar till Ragn-Sells kompostanläggning i Roma upprörs över, som de ser det, miljö- och hälsoskyddskontorets brist på intresse och ovilja att granska anläggningen.

Som vi berättat blir de gotländska soporna just nu varken biogas eller jord på Gotland. Detta trots att det funnits sådana ambitioner från ekokommunen Gotland. En effekt av att tekniken för jordtillverkningen inte fungerar är den omfattande miljöskandal, med utsläpp av kraftigt förorenat vatten, i markerna runt återvinningsgården mellan Dalhem och Roma.

Under det senaste året har problemen pågått och trots att många grannar klagat till kommunen har det varit trögt att få en fungerande tillsyn. Trots flera anmälningar och telefonsamtal gjordes inte inspektioner förrän månader senare. Fortfarande finns inget datum för när anläggningen skall fungera enligt avtal.

De orenade utsläppen från Ragn-Sells anläggning har gått in i Johanna Larsson skog. Ett område vars skogsväg ofta besöks av svamp- och bärplockare och även Johanna själv som rider där. Redan vid snösmältningen för ett år sen stank området så kraftig att hästarna stegrade sig och vägrade gå dit, berättar Johanna.

Den av grannarna vars klagomål förmodligen först fick en miljöskyddsinspektör på fötter, det är Evert Lindkvist som bor mot Roma kyrkby. Han berättar att hans hund höll på att gå ner i ett stinkande dike med svart sörja, redan i maj 2010.

Bo Harstäde är också en av flera grannar som försökt få kommunen att granska de stinkande utsläppen från Ragn-Sells kompostanläggning i Roma. Han tycker att kommunen inte klarar att granska sin egen verksamhet.

 Reporter lasse.ahnell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".