Christoffer Polhem-jubileum

Kronprinsessan Victoria till Gotland

''Inget smygfotograferande''
5:17 min

När utställningen på Fenomenalen i Visby om Christoffer Polhem öppnas den 15 april, kommer kronprinsessan Victoria att göra själva invigningen. Också prins Daniel kommer att delta.

Landshövdingen Cecilia Schelin Seidegård bjöd under förmiddagen in samtliga mediachefer på Gotland för att avslöja att Kronprinsessan och prins Daniel kommer till Gotland i vår. Under mötet passade även landshövdingen på att presentera vissa önskemål inför mediarapporteringen under besöket. Landshövdingen uppmanade media att respektera Kronprinsessan och Prinsens privatliv, och att inte ställa några direkta frågor runt Region Gotlands bröllopspresent till det paret.

Kungligheterna besöker Gotland då det i år är 350 år sedan Christoffer Polhem, Sveriges främste innovatör, entreprenör och teknikpedagog föddes i Tingstäde. Med sina innovativa lösningar skapade Polhem uppfinningar som lämnat spår i dagens samhälle. Det vill Fenomenalen - Science Center på Gotland - uppmärksamma som en del i det nationella Polshemsjubiléet.

Utställningen kommer att invigas av Kronprinsessan Victoria den 15 april. Även Prins Daniel deltar vid invigningen.

Den stora invigningen av utställningen och det nationella projektet Polhem 350 sker på Fenomenalen den 15 april.

I ett pressmeddelande skriver länsstyrelsen: 

- Vi är väldigt glada över att Kronprinsessan Victoria vill närvara vid invigningen. Det är en bekräftelse på att det vi gör är viktigt och att Polhem och tekniken är värd att uppmärksamma och satsa på, säger Lisa Johansson, chef för Fenomenalen.

- Polhem är en stor inspirationskälla, fortsätter Lisa Johansson, han ville att man skulle lära sig genom att prova, utforska och leka. Precis som vi gör på vårt Science Center. Vi vuxna tänker alldeles för fyrkantigt. Utställningen kommer att uppmuntra till kreativitet och till att skapa egna lösningar - allt i Polhems anda.

En hemsida för det nationella firandet har gjorts www.polhem350.sehttp://www.polhem350.se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".