Bunge

Professor efterlyser fler Stucks-analyser

"Egentligen vet man ingenting"
2:11 min

När förhandlingarna i miljödomstolen om Svenska Minerals ansökan att få utvidga sin kalkstenstäkt vid Stucks i Bunge avslutades på torsdagen vittnade bland annat Bo Olofsson, professor i miljögeologi vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

Bo Olofsson menade att det är ytterst svårt att förutsäga vad som kommer att hända med vattnet om både Nordkalk och Svenska Mineral skapar två stora täkter.

- Sådan berggrund som på Gotland, sa han, finns på en massa ställen i världen och det de har gemensamt är att det är ytterst svårt att förutsäga vad som händer om man gör stora ingrepp. De undersökningar som gjorts av Svenska minerals experter är det inget fel på, men de måste analyseras mer och i ett längre perspektiv med tanke på kommande klimatförändringar.

Bo Olofsson, som var inkallad som expert av en av markägarna som är orolig för att hans djur inte ska ha nog med vatten, sa också det måste till mer analys av klimatförändringarna om man ska få nån riktig uppfattning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".