Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal med giftig rök som sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Räddningsledaren uppmanar alla personer som befinner sig i området att bege sig därifrån. Ni som bor i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)
STRANDSKYDDSÄRENDE AVSKRIVS

Omstritt hus på Fårö får stå kvar

Uppdaterat fredag 4 februari 2011 kl 15.29
Publicerat fredag 4 februari 2011 kl 15.15

Länsstyrelsen beslutade i dag att avskriva ärendet där de åtalsanmält ett par som byggt hus på Fårö nära stranden. Huset får stå kvar och länsstyrelsens anmälan dras tillbaka. En tjänsteman anmälde dock avvikande mening.

Länsstyrelsen beklagar också att enskilda personer kommit i kläm och ska nu se över tidigare beslut om strandskydd från 1993 och 1999.

Länsstyrelsens jurist Petter Rimfors skriver i ett pressmeddelande att "efter en grundlig utredning som involverat samhällsbyggnads-förvaltningen, arkitekt och fastighetsägare har omständigheterna kring bygglovet och framförallt byggnadsnämndens agerande och syn på strandskyddsfrågan blivit klarlagda."

"Vid tidpunkten för bygglovet var det byggnadsnämnden som hade att pröva strandskyddsfrågor på den aktuella platsen. Det avgörande för utgången har varit byggnadsnämndens tolkning av ett par övergripande beslut av länsstyrelsen från 1993 och 1999 avseende undantag från strandskyddet."

"Under utredningens gång konstaterades att byggnadsnämnden beviljat ett stort antal bygglov inom avstyckningsplaner på Gotland utan att pröva frågan om dispens då byggnadsnämnden tolkat Länsstyrelsens tidigare beslut som om strandskydd inte skulle gälla inom dessa planer. Länsstyrelsen har som tillsynsmyndighet i strandskyddsfrågor inte tidigare reagerat mot detta förfarande."

"Med hänsyn till de fakta som kommit fram har nu Länsstyrelsen beslutat att avskriva det tillsynsärende som inleddes när Länsstyrelsen fann ett nybyggt fritidshus på en tomt nära ett strandområde på norra Fårö i slutet av förra året."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".