Monika Palmö, tandvårdschef. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland
Tandvård

Svagt intresse för tandvårdsavtal

''Vi ska locka fler''
6:30 min

Bara 10 gotlänningar har tecknat avtal.

Folktandvården på Gotland införde frisktandvårdsavtal i september 2010, en tandvårdsförsäkring där patienten betalar en fast avgift i månaden för kontroller och vård.

Men få har tecknat avtalet och folktandvårdsklinikerna marknadsför inte avtalet till sina patienter.

Monica Palmö som är tandvårdscehf inom Region Gotland säger att frisktandvårdsavtalet är här för att stanna och att det gynnar folkhälsan:
--Men det kanske inte passar alla så det är upp till patienterna att avgöra om man vill teckna avtalet, men vi ska marknadsföra oss under våren.

Vårens satsningar riktas speciellet mot 19-åringar som ska börja betala för sin tandvård men inom andra kommuner i Sverige är patienter upp till 93 år tecknat avtalet med sin Folktandvård.

Gotland är sist med att införa tandvårdsavtalet för att undvika alla fallgropar som Monica Palmö uttrycker det. Avgiften bestäms utifrån hur tänderna mår idag och hur mycket vård som kan behövas i framtiden. Ju friskare tänder ju lägre abbonemangs-avgift.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".