Återvinningsstation i södra Visby. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland
Sex stationer fick nej

Återvinningsföretag förvånas över bakslag

"Vi har tillsammans letat platser"
2:05 min

De nya återvinningsstationer som skulle ha ersatt grindhämtningen av papper-, plast och metallförpackningar kan bli väldigt försenade och dessutom hamna ocentralt.

När grindhämtningen av papper-, plast och metallförpackningar försvann vid årsskiftet var det tänkt att det delvis skulle ersättas med nya återvinningsstationer. Företaget Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, hade då räknat med att få ställa upp elva nya återvinningsstationer på olika centralorter.

Men när politikerna fick byggloven på bordet fick stationerna underkänt. I de flesta fall var anledningen att placeringen skulle strida mot detaljplanen, till exempel att området är parkmark. Men också för att stationerna legat för nära en lekplats och vid en våtmark. Många boende har också klagat på att de kommer bli störda av ljud, lukt och nedskräpning.

Det här leder till att FTI nu får försöka hitta nya platser för återvinningsstationerna. Risken är att stationerna hamnar mer ocentralt, säger informationschefen Peter Ingvarsson. FTI hade inte alls räknat med avslag, eftersom de fått råd av tjänstemännen inom bygglovsärenden att hitta bra placeringar, säger han.

.

Återvinningsstationerna i Stånga, Burgsvik, Tingstäde, Lärbro och vid Kastanjegatan och Coops parkering i Visby fick nej av byggnadsnämnden. FTI måste nu komma med nya förslag till placeringar i tätorterna. Förhoppningen är att alla återvinningsstationer ska vara på plats under våren. Däremot fick stationerna i Roma, Slite, Östergarn, Klintehamn och på Stenkumlaväg i Visby godkänt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".