1 av 2
Paul Zachrisson med dottern Emilia och Madeleine Bourgström. Foto: Karin Brindt/SR Gotland
2 av 2
Jan Holmquist, utbildningschef. Foto Anna Jutehammar SR Gotland
Saknar yrkeskompetensbevis

Nekas köra buss trots bussutbildning

"Vi får inga klara besked"
1:57 min

Nio gotlänningar som förra våren gick på Komvux för att bli bussförare känner sig lurade.  Trots utbildning kan de inte köra passagerare utan att riskera böter.

Utbildningschef beklagar, "nu betalar vi kompletterande utbildning och provtagning".

De nio gotlänningarna har fått godkänt både vid uppkörning och teoriprov, men har inte fått det yrkeskompetensbevis (YKB), som krävs för att köra passagerare i kommersiell trafik. Annars hotar böter.

Radio Gotland har talat med tre av dem som gått utbildningen och som är besvikna över att inte få något besked, varken från Komvux eller Transportstyrelsen.

Karin Michaelsson som är utredare på Transportstyrelsen säger till Radio Gotland att det beror på att den utbildning de gått, inte har någon förordnad förarprövare med rätt att förrätta provet för yrkesförarkompetens.

- De måste avlägga prov vid Trafikverket för att få ut sin yrkesförarkompetens, säger Karin Michaelsson.

I princip skulle alltså de nio som gått igenom kursen kunnat ha sina yrkesförarkompetensbevis redan i somras, om de fått korrekt information.

Enligt information som de som gått utbildningen fått, så kan de köra upp till 50 kilometer från busstationen utan YKB.  Men det stämmer inte enligt Karin Michaelsson, utan är en missuppfattning.

Vad säger då utbildningsansvarige? Jan Holmquist, utbildningschef säger att de kommer att stå för kompletterande utbildning och kostnader och beklagar det som inträffat. För de nya kursdeltagare som börjar motsvarande kurs på måndag gäller att de själva får anskaffa yrkeskompetensbevis.

Många missförstånd har följt sedan eleverna gick ut förra året och Holmquist säger att de fått olika besked från Transportstyrelse och Trafikverk varje gång de varit i kontakt.


Hör här nyhetsinslaget från torsdagsmorgonen 10 feb 2011

Reporter: karin.brindt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".