Visby lasarett
Barnhjärtvård

Visby lasarett i ett unikt nätverk

Visby lasarett blir del i ett unikt nätverk för barnhjärtvård. Lagom till Alla hjärtans dag står det klart att Visby lasarett kommer att ingå i det expertnätverk för barnhjärtvård som finansierats genom svenska folkets gåvor till Hjärt-Lungfonden.

Expertnätverket Gertrud, som barn- och ungdomsavdelningen vid Visby lasarett ska ingå i, knyter samman barnhjärtmottagningar på ett tjugotal orter över hela landet med hjälp av bredband och videokonferensteknik. Det är ett viktigt steg för att ge alla barn med hjärtfel tillgång till samma medicinska kompetens och erfarenhet, oavsett var i Sverige de bor.

- Det här är en gammal dröm som nu blir verklighet tack vare svenska folkets gåvor till Hjärt-Lungfonden. Vi barnhjärtläkare har länge efterlyst ett nätverk av den här sorten. Gertrud är dessutom världsunikt, det finns ingen motsvarighet i något annat land, säger Bo Lundell, överläkare och specialist i barnkardiologi vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna.

Varje år föds cirka 1 000 barn med hjärtfel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".