Fårö

Nytt bolag bygger privat reningsverk

1:57 min

Fårö kan snart få Gotlands största privata reningsverk. Det är fåröborna kring Sudersand som tröttnat på att vänta på att det byggs ut kommunalt vatten- och avlopp.

Utvecklingen av turistnäringen hindras av att vatten- och avloppskapaciteten inte räcker till. Därför har Fårö samfällighetsförening och Sudersands semsterby bildat ett aktiebolag för att kunna låna pengar till bygga reningsverket.

Kerstin Kalström i styrelsen för Fårö samfällighet har sett att antalet turister ökat de senaste åren, inte minst de som är intresserade av Ingmar Bergman och hans filmskapande.

Det reningsverk som nu planeras kommer inte bara att betjäna Sudersands semesterby och campingen, utan även att räcka till ett 40-tal privata fastigheter.

Reningen kommer att ske biologiskt med bakterier som renar vattnet och fyra gånger per år ska det tas prover så att reningsverket inte släpper ut för mycket kväve och fosfor.

Kostnaden för reningsverket och pumpstation beräknas till mellan 2,5 till 3,5 miljoner kronor, vilket ses som en rimlig investering med tanke på de mångmiljonsatsningar som kan sedan göras i nya stugor och servicehus, både i semsterbyn och på campingen.

Reporter ulrika.uusitalo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista