Domaren Per-Olof Sahlberg, Lärbro skolas Emma Sedman och Robin Söderstrand-Wikström och programledaren Jacob Wesley. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland
VI I FEMMAN

Lärbro förlorade spännande regionfinal

Det blev en dramatisk avslutning på regionfinalen av frågetävlingen Vi i 5-an, när kontakten plötsligt bröts vid den tredje utslagsfrågan mellan Kalmar och Östergötland.

För Lärbro skola började annars tävlingen bra och laget med Emma Sedman och Robin Söderstrand-Wikström tog full pott i den första frågan som handlade om pingviner. Sedan halkade Lärbro efter lite grann, men inför den avslutade Stegen var det ändå jämnt och alla lagen hade chans att vinna.

Ämnet var byggnad och alla lagen valde den svåraste fempoängsnivån som handlade om den kända skyskrapan i New York - Empire State Building.

Det visste alla tre lagen som tog full pott, vilket ledde till att Lärbro skola slogs ut efter en hård kamp med 14 poäng mot Östergötland och Kalmars 18.

Det innebar att det blev utslagsfrågor mellan Östergötland och Kalmar.

Att Silvio Berlusconi är premiärminister i Italien visste båda lagen. Likaså visste de att försäljning med budgivning heter auktion.

När den avbrutna sändningen kom igång igen handlade den tredje utslagsfrågan om hur många miljoner som bor i Afrika. Östergötland gissade på 90 miljoner och Kalmar på 900 miljoner.

Rätt svar var att 999 miljoner bor i Afrika och Kalmarlaget med Hannah Waerholm och Carl Thilsson i Breviksskolan Måsen från Västervik, tog därmed hem segern i regionfinalen efter en jämn kamp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".