Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ragn-Sells miljöcertifiering granskas

Publicerat måndag 14 februari 2011 kl 05.00
"Allvarligt bli av med certifiering"
2:21 min
1 av 2
2 av 2
Här rann det förorenade lakvattnet rakt ner i dagvattenbrunnen hos Ragn Sells. Foto: Sofia Lindvall / Samhällsbyggnadsförvaltningen

Avfallsföretaget Ragn-Sells riskerar att få sin miljöcertifiering indragen efter Radio Gotlands avslöjande om utsläppen i Roma.

Magnus Friberg är teknisk chef vid det certifieringsföretag som tidigare godkänt Ragn-Sells verksamhet. Han har av Radio Gotland fått vetskap om de omfattande utsläppen i Roma och säger att ett certifierat företag inte får göra sådana utsläpp, och under månader mörka att utsläppen pågått.

Ragn-Sells har under flera månader släppt ut sitt extremt förorenade lakvatten i ett dike - en bäck intill kompostanläggningen i Roma, som i sin tur leder mot Dalhemsån och då vidare mot Gothemsån.

Vattnet innehöll kraftigt förhöjda halter av näringsämnen, men också metaller koppar och zink, vilket innebar en gödningschock för vattendragen nedströms.

Trots att Ragn-Sells i sin egen tillståndsansökan för verksamheten uppgett att det inte skulle uppstå något lakvatten, har det skett - eftersom tekniken för komposteringen inte fungerat. Istället för att förslutas i täta korvar har gotlänningarnas samlade matrester legat i öppet väder och lakats ur.

Magnus Friberg är noga med att, som teknisk chef på certifieringsföretaget LRQA - Lloyds register Quality Assurance - inte kommentera det enskilda fallet. Men efter upplysningar från Radio Gotland om händelserna i Roma har nu certifieringsföretaget ögonen på Ragn-Sells.

Reportrar: lasse.ahnell@sr.se
                katarina.hedstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".