Projekt från Naturhistoriska riksmuseet

Forskare samlar knott på norr

Forskare vid Naturhistoriska riksmuseet ska på norra Gotland samla in svidknott, just den sorts knott som sprider djursjukdomen blåtunga.

Det är vid Bästeträsk, sjön Horsan och Vitärtskällan som de vill sätta ut fällor under våren för att fånga in svidknott. Och eftersom det handlar om naturreservat har länsstyrelsen gett tillstånd till det. Museet vill också ha tillstånd för att fånga knott med håv.

Insamlingen ingår i ett forskningsprojekt där de även ska fånga knott i flera nationalparker på fastlandet som Muddus i Norrbotten, Björnlandet i Västerbotten, Fulufjället i Dalarna, Tyresta i Stockholm och Söderåsen i Skåne. De ska även till Rumänien och fånga knott.

Enligt forskarna är svidknotten dåligt undersökta. Bland annat är deras utveckling som larver i flera olika stadier är inte kartlagda. Hittills har 175 olika arter svidknott upptäckts.

Till hösten ska knott-fällorna på Gotland plockas ned igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".