Tandläkarakut testas på lasarettet

I sommar testas ett nytt grepp på Visby lasarett - en tandläkarakut.

Tidigare har folktandvården och privattandvården turats om att ta hand om de patienter som akut behöver vård för tandbesvär.

Men sedan privattandläkarna sagt upp avtalet med kommunen tänker nu mun- och käkcentrum se om akuttandvården kan klaras av inom den offentliga tandvården.

Hittills har folktandvården vid Korpen eller Gråbo turats om att ta hand om akutpatienterna och delat ansvaret med privattandläkarna på ett schema där hälften av den akuta jourtiden varit den offentliga tandvårdens ansvar och hälften privattandläkarnas.

Men privattandläkarna på Gotland har sagt upp avtalet om akut jour.
Den 1 september vill de inte vara med längre, eftersom det är den offentliga vårdens ansvar att se till att tandvårdslagen uppfylls.

Trots att privattandläkarna egentligen är med hela sommaren så väljer ändå lasarettet att mitt i högsommaren testa sina egna krafter.

Under sex intensiva sommarveckor vill lasarettets käkkirurgiska klinik på försök se om akuttandvården går att ordna i offentlig regi - med extrainplockade tandläkarvikarier från fastlandet.

Fungerar det i sommar - så finns krafterna hela året - resonerar tandvårdssamordnaren Helen Hultnäs.

Två tandläkare och sex tandsköterskor skall på vardagar stå för akutjouren. På helgen en tandläkare och en sköterska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista