Grisar i stall. Foto: Catarina Gustafsson/SR Gotland
Tre grisgårdar läggs ner varje dag

Grisbönder kan få statligt stöd

"Bättre sent än aldrig"
1:38 min

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) säger till lantbrukets affärstidning, ATL att hans departement har fått uppdraget att utreda om pengar från landsbygdsprogrammet kan ges som stöd till grisuppfödarna.

Ett sådant stöd skulle motiveras med att de hårda djurskyddskraven gör svenskt kött dyrare.

Bättre sent än aldrig, tycker grisuppfödaren Eva Engström i Vänge. Hon hoppas bara att det inte ska vara för sent - som det är nu läggs tre grisgårdar ned varje dag i Sverige.

Enligt branschorganisationen Sveriges Grisuppfödare kostar en svensk gris 2:70 mer per kilo jämfört med genomsnittskostanden i övriga EU.

Men grisböndernas tidigare uppvaktningar gick nog inte riktigt fram - för Eskil Erlandsson säger till ATL det var för några veckor sen som han fick veta hur allvarlig situationen är för grisbönderna. Då satte han igång utredningen.

Eva Engström tycker att det är positivt att försöka få ersättning för att det ställs hårdare krav på svenska djuruppfödare.

På Gotland har hittills bara en grisbonde slutat på grund av det nya avtalet som ger bönderna 15 kronor per kilo för grisar

Enligt Eva Engström kan en del klara sig på det priset - men inte alla. Många hoppas på att det ska vända och bli bättre. Just nu hoppas de mycket på slakteriet i Visby som ska marknadsföra gotländskt kött mer än titigare.

Reporter jonas.neuman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".