Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalkbrytning vid Ducker i Bunge

Jävmisstanke kan leda till ny prövning

Ducker i Bunge kan prövas igen
2:14 min
Området kring det planerade brottet vid Ducker i Bunge. Flygfoto: Gunnar Britse

Nordkalks tillstånd till att starta en ny kalkstenstäkt vid Ducker i Bunge kan åter komma att prövas rättsligt. Det hoppas i alla fall föreningen Bevara Ojnareskogen, som åter vänt sig till Högsta domstolen.

Bakgrunden är att SGU, Sveriges geologiska undersökning, fungerar som statlig remissinstans när det handlar om prövningar i miljödomstolen, men också ägnar sig åt uppdragsfinansierad verksamhet, alltså att någon utomstående beställer en tjänst därifrån mot betalning. I det här fallet var det Nordkalk som var kunden och ville veta mer om de geologiska förhållandena runt Ducker i Bunge. Det var samma person på SGU som dels fick ta fram underlag åt SGU när de skulle yttra sig som remissinstans, dels göra undersökningar som konsult åt Nordkalk. Det här tyckte inte Justitieombudsmannen var någon bra lösning utan dagarna före jul kom JO:s beslut att SGU inte hanterat myndighetens dubbla roller på ett korrekt sätt, som det hette. Fast samtidigt säger JO att det var ju inte SGU som fattade beslutet i fråga om Nordkalks tillstånd, utan SGU:s yttrande var bara en del av underlaget.

Men föreningen bevara Ojnareskogen skriver i en inlaga till Högsta domstolen att av domskälen från Miljööverdomstolen så framgår det tydligt att domstolen litade på SGU. Det finns inte heller något som tyder på att domstolen skulle reflekterat över det här med att samma person dels fungerat som konsult åt Nordkalk, dels varit med och skrivit SGU:s remissyttrande. Nya fakta i målet alltså anser föreningen Bevara Ojnareskogen och dess ordförande Olov Söderdahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".