1 av 2
Vägumeån i Lärbro. Foto: Karin Brindt/SR Gotland
2 av 2
Emil Verting som bor intill Vägumeån i Lärbro. Foto: Karin Brindt/SR Gotland
Nedfallna träd förvärrar läget

Oro för att Vägumeån svämmar över

"Ingen vill hjälpa mig med problemet"
1:55 min

När snösmältningen sätter igång på allvar kan nedfallna träd och grenar i vattendrag bidra till höga flöden. Men länsstyrelsen anser att det är markägarna som bär ansvaret för att rensa vattendrag.

Emil Verting som bor intill Vägumeån i Lärbro har problem med vatten i källaren, eftersom nedre delen av ån där han bor inte rensats på länge, och markägaren är för gammal för att orka med det. Men det svar han fått av länsstyrelsen när han kontaktat dem för är att få hjälp är att det är markägarna som är ansvariga.

Enligt Peter Landergren som arbetar på länsstyrelsen funderar man dock på att återskapa våtmarker längs med Vägumeån, framför allt för att hindra läckage av näringsämnen.

- Men våtmarker fungerar också som svampar, säger Peter Landergren. De har ju den effekten att de dämpar extremflöden så det blir en jämnare vattenflöde, och dämpar översvämningar och förhindrar torka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".