Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vattenverksteknikerna Rickard Widén och Roland Hoas Foto Lasse Ahnell
Nytt vattenverk

Dresserade bakterier renar dricksvatten

" vi har dresserade bakterier s0m renar vattnet"
7:01 min

Inga bakterier i gotländskt dricksvatten, det lovar vattenverkets tekniker sedan nytt vattenverk levererar det mesta av gotländskt dricksvatten. Ozon, dresserade bakterier och UV-ljus renar.

Hur rent är egentligen det gotländska dricksvattnet?

13 000 människor insjuknade i Östersund innan jul av förorenat kommunalt dricksvatten. En liten tarmparasit - Crypto Sporidium - utvecklade 1 miljard nya ägg varje dygn i varje magsjuk Jämtlänning. Under lång tid har alla tvingats koka sitt dricksvatten eftersom både avloppsvatten och dricksvatten har blandats i Storsjön. Och experter tror att parasiten kan spridas till andra delar av Sverige vilket gör att Gotland och andra kommuner står på kö för att analysera sitt vattnen.

Men riskerna är inte lika stora på Gotland som på annat håll, det säger både Rickard Widèn och Roland Hoas som arbetar på vattenverket i Visby.

Eters Lasse Ahnell har besökt Vattenverket i dag och bland annat tittat på vattenprovsprotokoll...

Tre fjärdedelar av Gotlands kommunala dricksvatten passerar genom det nya vattenverket på Bingebyområdet. Gotlänningar och turister gör varje år av med cirka fyra miljoner liter dricksvatten som renas från både grundvatten och ytvatten.

Just nu kommer allt vatten från grundvattenkällor i Langes Hage, Follingbo, Furulund och Skogsholm.

Från ytvattenkällan Tingstäde träsk tas bara vatten mellan maj och oktober när grundvattnet inte räcker till.

Biologiskt så skall grundvatten eller "råvatten ur mark" som det heter renas biologisk minst en gång. Då säger vattenteknikerna att det har passerat en barriär.

Tar man däremot råvatten från ytvatten på t.ex Tingstäde träsk så måste det renas minst tre gånger, eller passera tre barriärer. Och det klarar nya Bingebyverket mycket bra, säger Rickard Widèn som till stor del byggt Bingebyverket.

Reporter lasse.ahnell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".