Fiskebåtar i Herrviks hamn. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland

Dioxingräns slår hårt mot fisket

"Det blir ett ramaskri"
1:57 min

Det kan komma att bli svåra tider för det gotländska fisket. Det tror man på Hushållningssällskapet eftersom Livsmedelsverket vill att EU:s gränsvärden för dioxin skall gälla även i Sverige för lax, strömming och även norrländsk surströmming.
Det betyder att ingen vildfångad lax från Östersjön kan säljas, med de dioxinhalter de innehåller idag.

I dag (onsdag) skall Landsbygdsdepartementet ha ett möte för att diskutera problemet.

Sverige har sedan 2002 haft ett tillfälligt undantag från EU:s gränsvärde för dioxin i fisk. Det är det undantaget som Livsmedelsverket nu vill få bort.

Om man utsätts för höga halter av dioxin under lång tid kan immunförsvar, hormonsystem och nervsystem påverkas. Dioxin ökar också risken för cancer.

Dioxin först över till fostret och ammande barn via moderkakan och modersmjölken. Därför är det viktigt att kvinnor i fertil ålder utsätts för så lite dioxin som möjligt.

Livsmedelsverkets nuvarande rekommendationer är att kvinnor i barnfödande ålder skall äta fet fisk från Östersjön högst 2-3 gånger per år.

På cigarettpaket i Sverige så varnar man för att det är farligt att röka och att rökning kan döda. Ungefär så vill Rina Nordapera på Hushållningssällskapet på Gotland att problemet med dioxin skall behandlas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".