Jämställdhetssatsning inom skolan

Skolor på Gotland skall förmås vässa sitt jämställdhetsarbete. Skoldirektören Peter Molin har beslutat inrätta en lokal kvalitetsutmärkelse, kallad "jämställd skola".

Så nu genomför barn- och utbildningsförvaltningen (BUF) en lokal jämställdhetssatsning inom förskola, grundskola och fritidshem.

Skolor kan ansöka om att delta i ett program där all personal får lära sig att arbeta systematiskt med värdegrundsfrågor för att motverka traditionella könsmönster.

(En särskild grupp med skoldirektören, barn- och utbildningsnämndens ordförande och en särskild sakkunnig på området jämställdhet vid Länsstyrelsen på Gotland skall sedan bedöma om skolans jämställdhetsarbete skall resultera i ett "bevis", giltigt ett år i taget.

För att få behålla utmärkelsen krävs fortsatt jämställdhetsarbete i form av observationer och handlingsplaner som dokumenteras och årligen lämnas in till bedömningsgruppen.

(Enligt kommunens hemsida:

Satsningen består av ett längre utbildningsprogram som mynnar ut i utmärkelsen: Jämställd skola.

Det här betyder att skolor nu kan ansöka om delta i ett program där all personal, inte bara pedagoger, får lära sig att systematiskt arbeta med värdegrundsfrågor för att motverka traditionella könsmönster. Programmet för en jämställd förskola-skola-fritidshem omfattar tre utbildningssteg och perioder. Det handlar bl.a om att lära sig mer om mekanismerna kring ojämställdhet och att lära sig se på den egna verksamheten med genusglasögon.

- För att få till en verklig förändring behöver frågan hållas vid liv en längre tid. Programmetoden är användbar vid allt värdegrundsarbete, säger Marit Olsson som är initiativtagare till den aktuella satsningen och utmärkelsen. Hon är BUF:s genuspedagog och arbetar på Pedagogiskt Mediecentrum.

Efter att den andra programperioden är avklarad och godkänd får deltagande skola lov att sätta upp dekaler med texten: "Här pågår ett arbete för en jämställd skola". När period tre är genomförd kan rektorn/skolchefen välja att ansöka om utmärkelsen: Jämställd skola till BUF:s bedömningsgrupp, som består av: skoldirektören, barn- och utbildningsnämndens ordförande och en särskild sakkunnig på området jämställdhet vid Länsstyrelsen på Gotland.

Den skola som kan dokumentera att hela programmet är genomfört har rätt att sätta upp utmärkelsen som ett bevis på detta. Den är giltig i ett år i taget. För att få behålla utmärkelsen krävs fortsatt jämställdhetsarbete i form av observationer och handlingsplaner som dokumenteras och årligen lämnas in till bedömningsgruppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista